Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Козачата 4-ї сотні


“Діти Української революції”

1917 рік. Київ п’яний весною і свободою. На збігу Хрещатика і Васильківської вулиці – мітинг. Принагідний чи урядовий “оратель” барвистими жмутками кидає свої свобідні думки у барвисту юрбу. Його обличчя натхнене, очі задивлені у прозору блакить київського неба, здається, що вони там бачать образ нової чудової й свобідної Росії, про яку йде мова. “Оратель” модулює голос на пійомозо і мережить казку нового, велич­ного і щасливого життя. Раптом радісно-побожний вираз його обличчя міняється, як темна ніч, і замогильний голос віщує: “І ето всьо заберут у нас нємци!”. Юрба затихла, чути лише боязкий лускіт насіння. “Заберут, єслі ми будем терпєть у себя немецкую агентуру – Центральную Раду!” – фуріозо кінчає промову “ора­тель”.
Він хвилину насолоджується німою мовчанкою юрби і збирається кинути якийсь лозунг на вдячний ґрунт. Але цілий ефект зіпсував чийсь басовий голос, що несподівано ревнув: “Брехня!”. Навколо влас­ника того голосу, старого унтера з українською відзнакою на кашкеті, зчинилася метушня. Чийсь голос кричав: “Граждане, нельзя нарушать революціонной етіки”, але не було ради, – нефортунного опозиціонера обступили баби, як тічка голодних вовків. У цей критичний для нього мент, з’являється підмога – восьмеро молодих хлоп’ят в уніформах ріжних шкіл оточує його колом і відважно наставляє кулаки проти розюшених ковбасниць. Відступаючи, зникають у широкому подвір’ї дому ч. 23 на Ва­сильківській вулиці. Восьмеро хлоп’ят не пішли на другий день до шкіл, залишилися козачатами 4-ї сотні Першого запасового українського полку.
Двадцять літ минуло від соняшної весни 1917 року, і годі вповні представити, як, ріс і ширився внутрішній світ козачат, коли вони гордо маршерували під жовто-блакитними прапорами по вулицях Київа та якою музикою бринів дзвін Софії, коли зустрічав карні лави піонерів Української армії на площі перед Богданом. Життя їм не щадило прикрощів, мобілізовані парубійки, що мали свій питомий хуторянський счіт понять, їдовито посміхалися над ними, вкладаючи у вираз “доброволець” вели­кий відсоток презирства. На вулицях Київа на вигляд їхніх відзнак за ними плювалися і тюкали. А це в молодих, ще не загарто­ваних, душах відбило один рефлекс – треба робити другу революцію, щоб вичистити Київ від чужинців.
Коли вночі Полуботківці “обеззброїли” 1-й Запасовий український полк і вирушили із Грушок добувати Київ, козачата, як один, тихцем майнули за ними. Витримали пробу під “Арсеналом”. Зробили рево­люцію. Стояли на вартах біля ріжних військових складів і посилали в думці один одному: “Київ наш!..”
А потім – терни, але розчарувань не було. На другий день на муштрі ніхто не знав, що Федосенко має рану в руці – виявилось, коли не міг зробити “на плече”.
Васьківський, Гордій К. та Ждан прийшли до сотні через три дні, обідрані і з підбитими очима. При відвороті з Київа їх забули зняти з варти, а вони, не знаючи про те, стояли, поки не попали в гостину до Оберучева... Повтікали.
У жнива як піші розвідчики їхали з Богданівцями на фронт. Київ проводив їх сальвами кирасирів з Кадетського гаю.
Вернулись ще до Київа, бачили його нашим і кривавились далі, зростаючи ду­хом на широких просторах України, міря­ючись із ворогами.
Минали дні, місяці, роки. Слава Украї­нської зброї чергувалася із трагедією під Крутами, Базаром і по цілій Україні, але місця для розпуки не було в рядах козацтва. Козачата 4-ї сотні і багатьох инших сотень, безвусі й вусаті, гинули, їх заступали нові, підхоплювали жовто-блакитний стяг і вперто простували до мети. Козачат гнала на смерть і страждання Ідея, велика Ідея незалежности Українсько­го народу. Сьогодня по двадцяти роках відродження Української армії серед Українського народу не знайдеться оди­ниці, щоб не відчула владного голосу тієї Ідеї у своїй душі.
Київ буде наш!

Ю. ГНАТЮК

Гнатюк Ю. Козачата 4-ї сотні // Гуртуймося. Трьохмісячний журнал військово-громадської думки. – Софія, 1937. – Квітень – грудень. – Ч. 2 – 3 (XX – XXI). – С. 24, 25.

 



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ