Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Сумщина в боротьбі”


14 грудня в Сумській обласній філармонії Роман Коваль представив книжку “Сумщина в боротьбі”, яку написав у співавторстві з Віктором Моренцем та Юрієм Юзичем. У виданні вміщено 120 біографій козаків і старшин Армії УНР, які народилися на території сучасної Сумської області, а також понад 50 спогадів про їхню участь у Визвольній війні. Серед них було чимало творців української культури – письменників, композиторів, музикантів, акторів, журналістів, редакторів, громадських діячів.
Головна місія видання – повернути у свідомість жителів Сумщини забуті імена земляків, які брали участь у подіях Української революції 1917 – 1920-х років.
Зала філармонії була переповнена – на зустріч з’їхалися просвітяни і бібліотекарі з м. Сум та області. “Готуючи це видання, я ще раз пересвідчився, – розпочав Роман Коваль, – що Українська революція 1917 – 1920-х рр. почалася з “Кобзаря” Тараса Шевченка. Саме “Кобзар” готував Українську революцію 1917 – 1920-х років”.
Та оголосив: “Тарас Силенко, “Посіяли гайдамаки” (сл. Тараса Шевченка, муз. Віктора Захарченка)”.
Цю пісню Тарас Силенко не так часто виконує на презентаціях Історичного клубу “Холодний Яр”, бо вона триває аж 8 хвилин. Але враження від неї надзвичайне. Так було і у Львівській національній опері ім. Марії Заньковецької в лютому 2013 року під час презентації книжки “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”, а вже за місяць – у Тернопільській філармонії. Так сталося і в Сумській філармонії… Слід сказати, що участь кобзарів Тараса Силенка і Тараса Компаніченка, бардів Валерія Мартишка і Володимира Самайди залишила незатертий спомин у сумчан.
У той день у Сумській філармонії лунали пісні на слова Олександра Олеся та Івана Багряного, які народилися на Сумщині, а також історичні пісні “До города Конотопа військо підступало”, “Про отамана Зеленого”, “Повіяв вітер степовий” та багато інших. А Вікторія Семенець прекрасно прочитала вірш Ліни Костенко “Біль єдиної зброї”.
Учасників свята привітали 1-й заступник голови Сумської обласної адміністрації Олександр Марченко та заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко, які безпосередньо причетні до виходу цінного видання. “Указом Президента України 2017 рік оголошено Роком Української революції 1917 – 1921 рр., що означає всебічне вивчення цих подій, привернення широкої уваги громадськості до цієї теми, – зазначив під час презентації Олександр Марченко. – Сьогоднішня подія – це спільний унікальний проект Сумської облдержадміністрації, обласної ради та Історичного клубу “Холодний Яр”. Книгу-дослідження було видано коштом обласного бюджету в рамках Програми економічного і соціального розвитку Сумської області на 2017 рік”.
За словами Олександра Марченка, видання є дуже цінним, особливо на Сумщині, яка сусідує з країною-агресором. “Дуже важливо в умовах війни серед населення поширювати знання з історії, адже історія повторюється… Сьогодні ми є свідками відтворення подій сторічної давнини. І якщо хочемо втримати нашу незалежність, то маємо не допускати помилок, які робили українці століття тому”, – підсумував Олександр Марченко.
“Книга “Сумщина в боротьбі. Біографії, історії, спогади” має неабияке значення для молодого покоління, – сказала заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко. – Вона дозволить нащадкам з’єднати невидимий місток століть, повернути історичну пам’ять, яку хотіли знищити Голодоморами та репресіями. “Ця праця не припадатиме пилом на поличках, а виведе затуманених українців із мороку. Сумщина – справді земля героїв. Її сини підтвердили це своїми подвигами на всіх фронтах. І сьогодні наші земляки, воїни АТО, продовжують велику справу своїх дідів – захищають нашу державу”.
Глибоко виступив і сумський краєзнавець к. і. н. Геннадій Іванущенко, дослідження якого також використовуються в цій книзі.
Участь у святі взяли військовослужбовці, краєзнавці, директори бібліотечних закладів та театру, викладачі місцевих вишів, депутати, тріо бандуристок “Яремія” та Академічний хор Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Дмитра Бортнянського, який виконав Гімн України та молитву за Україну “Боже великий, єдиний”.
Увечері кияни разом з Олександром Марченком відвідали виставу “Лісова пісня” Сумського обласного академічного театру ім. М. Щепкіна, а вранці 15 грудня – Сумський краєзнавчий музей, де експонується виставка сумчан – героїв АТО, які загинули за волю України. Тут відбулося знайомство з головою Сумської ОДА Миколою Клочком, який спеціально приїхав на зустріч. Разом відвідали й чудову виставку “Військово-польовий арт”.
У той день Роман Коваль прочитав лекцію в Сумському державному педагогічному університеті про особливості висвітлення Української революції 1917 – 1920-х рр. і представив книжку “Сумщина в боротьбі”. “Цією книжкою, ми повертаємо в нашу свідомість шляхетних особистостей, які відстоювали у кривавій війні з російським окупантом право нашого народу вільно жити на своїй землі, – звернувся Роман Коваль до студентів та їхніх викладачів. – Розгорніть цю книгу. Читайте, радійте, відкриваючи невідомих для себе шляхетних співвітчизників. Відчуйте, яких чудових людей ви земляки! Пишайтеся, що народилися на Сумщині – батьківщині героїв!”
Кобзарі Тарас Компаніченко, Тарас Силенко, барди Валерій Мартишко і Володимир Самайда своїми піснями допомогли донести до молодого покоління правду про Визвольну боротьбу.
Невдовзі книга “Сумщина в боротьбі” надійде до бібліотек та навчальних закладів області.
Сумським козакам слава!

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ