Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Свято, яке знехтувала держава, відбулося на дзвінкій ноті


Свято, яке знехтувала  держава, відбулося на дзвінкій  ноті

Через недбальство працівників Інституту національної пам’яті до державної програми вшанування подій Української революції 1917 – 1921 рр. не було включено святкування 100-ліття Вільного козацтва. Відтак цей обов’язок узяв на себе Історичний клуб “Холодний Яр”. 17 – 19 березня він провів урочистості в с. Гусаковому, де в березні 1917 р. було створено першу сотню Вільного козацтва, в с. Козацькому (козачанський курінь очолював легендарний дід Шаповал), у м. Звенигородці, де у квітні відбувся повітовий з’їзд Вільного козацтва, а також у колись вільнокозацьких містах Шполі та Корсуні. Участь взяли Роман Коваль, кобзарі Тарас Силенко і Василь Лютий, лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк, автор пісень про Визвольну війну Валерій Мартишко, сотник Історичного товариства “Чорні запорожці” Роман Боровик і курінний Козачанського куреня Вільного козацтва Олег Голуб.
У Гусакове на свято приїхали делегації з м. Тального, с. Кобриного та Звенигородки. У цей день (17 березня) гості поклали квіти та вінки на могилу Михайла Іванченка, автора “Думи про Вільне козацтво”, до пам’ятників Вільному козацтву і жертвам Голодомору, які п. Михайло спорудив ще 1990 року.
“Шановні козаки, дорогі козачки! – почав Роман Коваль. – Щиро вітаємо вас зі 100-літтям відновлення Вільного козацтва, яке сталося у вашому селі – завдяки вашим дідам і прадідам. Завдяки їм ваше село стало історичним. У Гусаковому було створено першу у ХХ ст. українську бойову частину. Від неї і почалась Українська революція, відтак саме в Гусаковому відновлено перервану українську історію. Тому ми й приїхали до вас сьогодні, приїхали, бо шануємо ваших дідів і прадідів”.
Виступ митців був натхненний. І гусаківці, і школярі з Кобриного були щасливі.
Далі дорога стелилася до Звенигородки – фортеці вільнокозацького духу. Про цю зустріч розповіла на своїй сторінці у ФБ Дарина Возна. Ось її емоція: “Я почуваюся надзвичайно щасливою. Святкування 100-річчя Вільного козацтва в моєму рідному містечку Звенигородці вдалося! Це було потужно і фантастично. Щиро дякую всім учасникам та організаторам! Я зустрілася з давніми знайомими, познайомилася з новими чудовими людьми! Дякую Живосилові, Тарасові, Сергієві, панові Роману за такий чуттєвий і фантастичний вечір! Було відчуття, що зібралися давні друзі. Такі свята надзвичайно єднають, стверджують силу братерства, надихають боротися та діяти, бо тебе охороняє незрима фортеця українського духу”.
“Надзвичайні враження залишились у молоді с. Козацького від цікавої та пізнавальної зустрічі з київськими митцями, – написала Оксана Федоренко. – Дуже приємно було зустрітися та спілкуватися з давніми друзями – письменником Романом Ковалем та кобзарем Тарасом Силенком, познайомитись із чудовою та неординарною особистістю – поетом і музикантом Валерієм Мартишком, а про особисте знайомство з моїми кумирами Василем Лютим та лідером гурту “Тінь Сонця” Сергієм Василюком я могла раніш тільки тихцем мріяти. А тут до всього ще й побачила їх у себе вдома у гостинах та пригощала всіх домашніми смаколиками! Хочу ще раз подякувати татові – Олегові Голубу, отаману Козачанського куреня Вільного козацтва, за організацію свята для всіх патріотів нашого краю та нашим друзям з Історичного клубу “Холодний Яр” за чудову атмосферу ювілейного заходу!”
Організатором свята в м. Шполі став отаман Товмацького куреня Дмитро Вовк. Посприяли й райдержадміністрація та районна рада, ВО “Черкащани” (Сергій Струк), Максим Доценко з партії “Солідарність”, свободівець В’ячеслав Кишінько та Василь Колісник з ВО “Батьківщина”. “Розповідь Романа Коваля, – написала Наталка Сторчак, – це живильна й рятівна правда, котра допомагає вибудувати логічний ряд простому українцеві, для того щоб звільнитися від меншовартості й рабського мислення, і найголовнішої вади – байдужості… Відбулася й презентація книги “Чорні перемагають. Спомини про прадідів козацтва 72-ї бригади”, в основу якої лягли спогади козаків та старшин Армії УНР. Пречудова творча ідея, яка поведе мільйони до переосмислення українського буття! А ще я придбала книгу Романа Коваля “Філософія сили”, яку прочитала в той же вечір. До збірки увійшли його публікації початку 1990-х років. Здається, він один тоді знав причини поразок і шляхи до перемог, та до його голосу просовдепівська влада не дослухалася, а розчарованому та обікраденому суспільству й поготів було не до вищих матерій…  Приємним подарунком стало виконання в дуеті Тарасом Силенком і Василем Лютим відомої пісні “Мій друже Ковалю”, милої нашому серцю, адже сільського голову Товмача звати Сергієм Ковалем (він був присутній на урочистостях у Шполі). Не залишили байдужими і пісні Валерія Мартишка та Сергія Василюка”.
У той день Історичний клуб “Холодний Яр” провів зустріч і в Корсуні-Шевченківському. Ось відгук учасниці вшанування Оксани Степаненко: “18 березня весняний вечір приніс на своїх крилах до нашого міста свято – в Корсуні відбулася презентація книги “Чорні перемагають. Спомини про прадідів козацтва 72-ї бригади”. Спочатку слово взяв Роман Коваль, і перед очима присутніх постали образи людей, які присвятили себе боротьбі за вільну Україну… Чарував магічним співом та віртуозною грою на бандурі Тарас Силенко. З трепетом слухали глядачі пісні Валерія Мартишка. Захоплення присутніх викликала легендарна пісня “Меч Арея”, яка піднімає бойовий дух українців на фронті. Її на прохання ветерана АТО Олега Собченка виконали автор Живосил Лютий та фронтмен гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк. Велика дяка гостям нашого міста за їхню святу справу, за те, що знаходять можливість їздити від міста до міста, долаючи сотні кілометрів, витрачають особистий час і енергію на справу духовного пробудження України”.
Спонсором урочистостей на Черкащині стало ВО “Черкащани”, яке, зокрема, придбало чимало книжок про Визвольну боротьбу для шкіл с. Гусакового, Козацького, Кобриного та музичної школи м. Звенигородки. Придбав книжки для шкіл рідного краю і Товмацький курінь Вільного козацтва.
Вільні козаки і чорношличники билися за вільну Україну з одержимістю фанатиків. Їхнім гаслом було “Перемога або смерть”. І вони перемагали! І радість їхніх перемог відлунює в наших серцях!
Продовження урочистостей з нагоди 100-ліття Вільного козацтва – 31 березня в Борисполі та 29 – 30 квітня в Холодному Яру на Чигиринщині.

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ