Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Вічний революціонер Сергій Бабич


(13.12.1939, с. Рогачів Баранівського р-ну Житомирської обл. – 24.08.2016, Житомир)

Удосвіта Дня Незалежності в Житомирі помер колишній політв’язень, націоналіст, професійний революціонер Сергій Олексійович Бабич. Він провів у неволі 27 років і 4 місяці, з них 24 роки – в камерах.
Уперше заарештований КҐБ 13 квітня 1960 р. за розповсюдження антикомуністичних листівок із закликом до робітників не просити, а вимагати своїх прав, із гаслом “Геть комуністичну систему гніту і терору!” Засуджений Житомирським обласним судом 26 травня 1960 р. за ст. 7 ч. 1 Закону СРСР від 25.12.1958 “Про кримінальну відповідальність за державні злочини” на три роки ув’язнення. Термін відбував у таборах Мордовії та у Владимирській тюрмі…
“У 1962 р. я вже знав, що не матиму сім’ї, що не буду причетним до продовження людського роду. Я не міг народжувати рабів. Я був рабом. А раб не повинен народжувати раба, бо це аморально” (зі спогадів С. Бабича).
Скоро після звільнення допоміг недавньому співв’язневі Борису Бульбинському розповсюдити в Житомирі листівки з ідеями демократизації, багатопартійності, проти відродження сталінізму. Заарештований 27 вересня 1963 року. На закритому засіданні суду в Рівному не визнав себе винним, не каявся, а попросив суд записати, що він остаточно переконався у правоті українського націоналізму. Одержав 10 років таборів особливого (камерного) режиму. Визнаний особливо небезпечним рецидивістом.
Карався в таборі №10 у Мордовії. 14 серпня 1964 р. втік із робочої зони. Командиром взводу, який через дві доби піймав Бабича, виявився його односельчанин, тому Сергія не вбили і навіть не побили. У жовтні 1964 р. засуджений ще на 10 р. таборів особливого режиму, починаючи з дня суду, з них три роки тюремного ув’язнення.
24 грудня 1964 р. на вокзалі у Владимирі під час посадки у воронки Бабич кинувся тікати поміж двох лав ошелешених конвоїрів, але врешті був поранений у ліве стегно. Його не лікували. Рана гнила. У розслідуванні участі не брав. На суді 19 лютого 1965 р. заявив, що комуністи термін “революціонер-професіонал” підмінили терміном “особливо небезпечний рецидивіст”. Спрямований на психіатричну експертизу. Владимирський суд призначив покарання три роки тюремного ув’язнення. З літа 1972-го знову – у Мордовії. У 1974, за рік до закінчення терміну, Бабича перевели в 19-й табір суворого режиму (сел. Лісне). Брав участь у боротьбі за Статус політв’язня.
Звільнений 27 січня 1975 року.
Жив у рідному селі Рогачів. 11 червня 1976 р. його знову заарештували по дорозі у Волинську область. Відвезли в Житомирське УВС. Били, вимагаючи зізнань у викраденні зброї у шкільному військовому кабінеті. Суд не мав достатніх доказів його причетності до викрадення зброї, однак виніс максимальний вирок: 5 років тюремного ув’язнення та 10 років таборів особливого режиму за ст. 223 КК УРСР (“викрадення зброї”).
Карався у вінницькій в’язниці, в Бердичеві, Ізяславі, Луганську, Городищі, знову у Вінниці. В кінці листопада 1983 р. у Бабича вилучили автобіографію (писав про Владимирський централ та мордовські табори). 13 грудня 1983 р., якраз на день народження, його кинули в “прес-хату” – камеру з карними в’язнями, які дістали завдання побити його. Після жорстокого побиття капітан сказав: “Ну что? Я ж тєбє ґаваріл: нє піши”.
Сергія Бабича як в’язня сумління захищала “Міжнародна амністія”. Про це писала газета “Известия” у статті “Кого защищаете, господа?” (№200/19570, 26.08.1980).
23 травня 1989 р. померла мати Сергія. Він просив звозити його на похорон. Дорогу собі й конвою – 120 км – згоден був оплатити. Відмовили. Через два тижні, 7 червня 1989 р., Бабича звільнили – за 8 місяців до закінчення терміну.
Сергій Бабич вступив в Українську гельсінкську спілку, з її перетворенням на партію був членом Української республіканської партії. З леґалізацією в 1992 р. ОУН(б) в Україні під назвою “Конґрес українських націоналістів” очолював її Житомирську обласну організацію. Висувався кандидатом у народні депутати в 1996-му і 1998 році.
Разом із мешканцем с. Базар Народицького району Павлом Єсипчуком знайшов поховання загиблих у бою з червоними 17 листопада 1921 р. вояків учасників Другого зимового походу Повстанської армії Юрка Тютюнника, і впорядкував їхні могили. Разом з архітектором Олександром Борисом керував спорудженням меморіалу в с. Базарі.
Указом Президента України В. Ющенка № 939/209 “Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Свободи” від 18 листопада 2009 р. “за визначний особистий внесок у відстоювання національної ідеї, становлення і розвиток Української незалежної держави та політичну і громадську діяльність” С. Бабич нагороджений орденом “За мужність” І ступеня.
Жив у Житомирі. Брав участь у громадському житті. Допомагав письменникові Євгенові Концевичу. 2016 року видав книжку спогадів і роздумів “Дорогою безглуздя”. Це неоціненні свідчення про совєтський тоталітарний режим – по обидва боки колючого дроту, про багатьох політв’язнів. Це роздуми про сенс життя.
Похований 25 серпня 2016 р. поруч із батьком, матір’ю, братами і сестрами у рідному селі Рогачів, де заздалегідь поклав камінь-валун з написом “С. О. Бабич” – поки що без дат.
Схилімо голови на знак пам’яті про мужнього борця за волю України.

Василь ОВСІЄНКО



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ