Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Час згадати нашу славу!”


“Час згадати нашу славу!”

Ідея започаткувати в Товмачі патріотичний захід на честь отаманів Холодного Яру Івана Лютого-Лютенка (Ґонти) та Чорного Ворона зародилася давно. Поштовхом став вихід у світ книги Романа Коваля “Отамани Гайдамацького краю: 33 біографії”, в якій ще 1998 року вперше було оприлюднено біографію отамана Івана Лютого-Лютенка. Велику роль відіграв і роман Василя Шкляра “Чорний Ворон”.
На початку 2016 р. Громадська рада при Шполянській районній державній адміністрації розробила проект проведення історико-просвітницького фестивалю “Товмацький курінь”. Запланували його почати 24 червня – в день народження отамана Івана Лютого-Лютенка. До організації фестивалю активно долучилися сільський голова Товмача Сергій Коваль-“Лютий”, депутат районної ради Анатолій Козленко, заслужений працівник культури України Дмитро Вовк, голова районної ГО “Спілка учасників АТО”, боєць батальйону ім. генерала Кульчицького Віктор Савчук, колектив газети “Шполяночка+”, активісти ВО “Черкащани”, небайдужі громадяни, підприємці району.
Ідею схвалили голова Шполянської районної державної адміністрації Володимир Потапенко та голова районної ради Олександр Кузуб. Було затверджено склад оргкомітету фестивалю та заходи, які мали викликати інтерес до історії рідного краю.
Напередодні свята у Товмачі в центрі села козаки встановили п’ятитонний пам’ятний знак борцям за волю України, який урочисто відкрили 25 червня. На монументі – напис: “Богу – душа, Україні – життя, честь – для себе! Борцям за волю України Холодноярським отаманам с. Товмача Іванові Лютому-Лютенку (Ґонті) та Іванові Черноусову (Чорному Ворону) та всім землякам, які боролися за свободу і незалежність рідного краю. Слава Україні! Героям Слава! Час згадати нашу славу, брате!”
Вшанування розпочалися надвечір 24 червня. В лісопарковій зоні в центрі села розгорнулися намети гостей фестивалю. На шкільному футбольному полі молодь взяла участь у футбольному турнірі, присвяченому пам’яті холодноярських отаманів. Організували його тренер-викладач Шполянської ДЮСШ Віталій Гончаренко й Анатолій Козленко. Змагалися команди дівчат із ФК “Жайвір”, юнаків Товмача та ветеранів футболу району. Першість здобули дівчата, яким вручили грамоти і подарунки, а представники страхової компанії “Провідна” подарували кожному учаснику змагань страховки.
Коли вже сонце зайшло за горизонт, біля сільського Будинку культури залунали повстанські пісні. До присутніх звернулися сільський голова, учасник бойових дій у зоні АТО Сергій Коваль-“Лютий”, його побратим з Києва Олег Добруха-“Хохол”, голова районної ГО “Спілка учасників АТО” Віктор Савчук, начальник відділу культури і туризму Шполянської райдержадміністрації Анатолій Лозовий. Під реквієм “Пливе кача” учасники зібрання запалили свічки, пом’янувши загиблих за волю України.
Наступного дня зранку до Товмача звідусіль прямували гості. Нові таблички на будинках центральної вулиці свідчили про виконання квітневого рішення сільської ради про її перейменування на честь звенигородського отамана Івана Лютого-Лютенка. Чи міг він про таке мріяти!
Гостей зустрічав святковими маршами місцевий духовий оркестр. У запису лунали прекрасні пісні “Хореї козацької”. Делегації сільських громад району розгорнули наметове містечко, де можна було придбати вироби майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, національне вбрання, ляльки-мотанки, книжки про Визвольну боротьбу, вишукане оздоблення в національному стилі. Вражали колоритом столи достатку. Не забули і про дітей – для них діяли розважальні осередки.
І ось настала урочиста мить – біля пам’ятного знаку розгорнуто 21-метровий державний прапор України. Його тримали і дорослі, і діти. На сцені біля банера фестивалю залунала пісня “Ой, у лузі червона калина”. А тим часом громада зустрічала почесних гостей фестивалю – письменників Василя Шкляра та Романа Коваля, ведучого київського Євромайдану Володимира Гонського, кобзаря Тараса Силенка, онучку Івана Лютого-Лютенка Валентину Бурківську з чоловіком Анатолієм, який профінансував виготовлення і встановлення гранітної плити на пам’ятному знакові, а також Василя Швеця, співавтора книги “Село моє Товмач”, 1-го заступника голови Черкаської обласної держадміністрації Віталія Коваля, поетесу Валентину Коваленко. Першими до слова запросили бійців АТО зі Шполянщини, Києва та Західної України. Спільна думка усіх промовців – про відновлення повернення історичної справедливості правди до захисників української землі, яких російська пропаганда нахабно нарекла “бандитами”.
Почесне право відкрити пам’ятний знак було надано сільському голові Сергієві Ковалю, Василеві Шкляру, Романові Ковалю, голові Шполянської райдержадміністрації Володимирові Потапенку та голові районної ради Олександрові Кузубу. Освятили його ієреї УПЦ КП Олександр Шпак та Ігор Лозіцький.
Потім був концерт повстанської пісні за участю кобзаря Тараса Силенка, барда Володимира Гонського, поета Василя Ковтуна, гітариста Сергія Шматка та колективів сільських закладів культури Шполянщини, зокрема й чоловічого гурту “Гайдамаки” (художній керівник Дмитро Вовк).
Участь у святі козацького духу в Товмачі взяв поет з Київщини Валерій Мартишко. Він представив на суд громади свій вірш “Заплітала в косу червоне і чорне”. Ось як Валерій пояснив його створення. “Після поразки Коліївщини, – сказав він, – поляки в Лисянці по-звірячому закатували понад 600 наших хлопців. У пам’ять про цю трагедію лисянські дівчата почали заплітали в косу червону і чорну стрічки. У вірші “Українки” Максим Рильський згадав цих дівчат, назвавши їх “дівчата-вдови”. Прочитавши книги Романа Коваля, Василя Шкляра та інших авторів про Визвольну війну в Україні в 1917 – 1920-х рр., у мене народилася така пісня”. І Валерій Мартишко заспівав її без музичного супроводу:

Заплітала в косу червоне і чорне,
Десь погинув милий, більше не пригорне,
Заплітала в косу смуток і кохання,
Була любов перша, а стала остання.

На завершення фестивалю відбувся благодійний концерт гурту “Шанс” Шполянського міського будинку культури. Зібрані кошти передадуть на потреби бійців у зоні АТО.
Для шкільних бібліотек району активісти ВО “Черкащани” закупили чимало книжок про Визвольну боротьбу.
Фестиваль завершився, а місцеве козацтво вже планує ще краще провести його наступного року, адже в 2017-му виповнюється 100 років Української революції та 120 років з дня народження Івана Лютого-Лютенка.
Наступного року має постати в Товмачі пам’ятник Тарасові Шевченку. На ньому вирішено викарбувати пророчі слова Кобзаря “І повіє новий вогонь з Холодного Яру”.
У планах – встановити сторожові вежі на в’їзді до села, побудувати схрон-криївку як музейний об’єкт і заклад торгівлі.
Фестиваль “Товмацький курінь” вдався.
Світлі враження ще довго грітимуть наші серця.

Наталія СТОРЧАК, співорганізатор фестивалю
Черкащина

  



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ