Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Історичні зміни


Херсонці жваво обговорюють перейменування вулиць і площ. Подія неабияка: в місті увіковічнено імена генерала-хорунжого Армії УНР Олекси Алмазова, полковника Армії УНР Володимира Кедровського і Січових стрільців! Тепер у Херсоні є й вулиці князів Володимира Великого та Ярослава Мудрого, гетьманів Петра Сагайдачного, Петра Дорошенка і Пилипа Орлика, полковника Івана Богуна, кошового Петра Калнишевського, Івана Карпенка-Карого, Героїв Крут, Української армії, поета Василя Стуса, Бориса Мозолевського та Небесної сотні.
У Житомирі теж значні зрушення на краще. 19 лютого міський голова Сергій Сухомлин підписав розпорядження, згідно з яким тепер у місті Житомирі не буде вулиць і провулків, названих “на честь” зрадників (Боженка, Будьонного, Ворошилова, Петровського, Цюрупи, Островського, Гречка, Рибалка) та окупантів – Котовського, Косіора, Фрунзе, Якіра, Гамарника, Жукова, Кірова, Сабурова й дурнуватих назв на кшталт вул. Дитячої комуни, Колгоспної та Піонерських таборів.
Зникли у Житомирі вулиця Піонерська, проїзд Піонерський і 10 Піонерських провулків! Не стало вулиці Пролетарської і трьох Пролетарських провулків. Канули в небуття вулиця і три провулки Фурманова, вулиця Червоноармійська і 5 провулків Червоноармійських, вулиця і чотири провулки Чкалова, вулиця і шість провулків Щорса.
Зате засвітилися назви на честь гетьманів Івана Мазепи, Пилипа Орлика, кошових Івана Сірка та Петра Калнишевського, Головного отамана Армії УНР Симона Петлюри, генералів-хорунжих Армії УНР Юрка Тютюнника, Всеволода Петріва, отаманів Соколовських, сотника Савінського, письменника Якова Зайка, який загинув на Майдані.
Тепер будуть у Житомирі й вулиці князів Острозьких, митрополита Андрея Шептицького, Миколи Сціборського, Євгена Коновальця, Олени Теліги, Тараса Бульби-Боровця, Романа Шухевича, Степана Бандери. Можна буде пройтися провулками Максима Залізняка, Петра Болбочана, Сергія Кульжинського, Миколи Капустянського, Уласа Самчука, Василя Стуса, Івана Багряного, Василя Кука – жаль, що не вулицями та проспектами!
Вулицю Мануїльського перейменовано на вул. Івана Мазепи, проїзд Мануїльського – на проїзд Володимира Плотницького, провулок 1-й Мануїльського став провулком Панаса Саксаганського, пров. 2-й Мануїльського – пров. Івана Карпенка-Карого, пров. 3-й Мануїльського – пров. Івана Садовського, пров. 4-й Мануїльського – пров. Михайла Старицького. А ще вирішено демонтувати 19 дощок і пам’ятних знаків, які підпадають під закон про декомунізацію. Житомир стає українським містом.
І з Миколаєва маємо добрі новини: тут з’явилися вулиці гетьманів Івана Мазепи, Максима Залізняка, кошових Костя Гордієнка, Захарія Чепіги, отамана Сидора Білого, вулиці Бузького козацтва, Січових стрільців, Андрея Шептицького, отамана Кирила Бондарука, художника Амвросія Ждахи, письменника Миколи Вінграновського, археолога Бориса Мозолевського. Віднині не буде в місті вулиць катів нашого народу – Леніна, Дзержинського, Косіора, Котовського, Бела Куна, Артема, Блюхера, Затонського, Бубнова, Будьонного, Ворошилова, Дибенка, Івана Федька, Калініна, Кірова, командарма Уборевича, комуністичної шльондри Коллонтай, Радянської армії, Латиських стрільців, Орджонікідзе, Пархоменка, Подвойського, Примакова, Урицького, Фрунзе, Чичеріна, Шверніка, Шкапіна, Щорса, Ярославського, Чекістів, Червоноармійської, Червоногвардійської, Червонофлотської, Червоних слідопитів. Немає вже й вулиць Фрідріха Енгельса, Карла Маркса, Ілліча, Жовтневої, 7-го з’їзду Рад, Комсомольської, Пролетарської, Радянської, Комінтерна, Комунарів, Крупської, Куйбишева, Лазо, Павліка Морозова, Юних ленінців, Ульянових, Чапаєва, Фурманова, якихось Тельмана і Тольятті, проспектів Леніна і Жовтневого, площі 61-го комунара, Піонерського і Пролетарського скверів, парків Петровського і Ленінського комсомолу. Зате з’явився Аркасовий сквер – на честь славного Миколи Аркаса, автора знаменитої “Історії України-Русі”.
Теплий вітер прийшов і з Поділля: Вінницька міськрада ухвалила рішення про перейменування 135 вулиць, зокрема вулицю Зої Космодем’янської перейменовано на честь Валентина Отаманівського – члена Центральної Ради, голову таємного Братства самостійників, учасника бою під Крутами. Є вже у Вінниці й вулиця отамана Якова Гальчевського.
У рамках декомунізації у Кіровограді перейменовано 2 райони і 72 вулиці та провулки, а нещодавно сесія Кіровоградської міськради ухвалила змінити назву вулиці Шмідта на Романа Шухевича. Ще 15 вулиць названо на честь загиблих військових у зоні АТО.
18 лютого розпорядження про перейменування 114 вулиць завізував і міський голова Кременчука Віталій Малецький. Так, вулиця Сербиченка стала Чумацьким шляхом, вулиця Чапаєва – Софійською, Леніна – Соборною, Воровського – Театральною, Кірова – Лебединою, Свердлова – Павлівською, Жовтнева – Ігоря Сердюка, героя Небесної сотні.
А ось що написав кореспондент “Незборимої нації” Руслан Андрійко: “Ми в Конотопі, в кабінеті міського голови. На будівлі міської ради – бандерівський червоно-чорний прапор. Декомунізація в місті проведена на 100%. Всі вивіски і зовнішня реклама магазинів, кафе в місті впродовж року стали українськомовними. Підприємці не дістануть жодного дозволу від мера, поки не перейдуть на українську мову в роботі. Тут працює українське радіо Кон-ФМ, яке транслює музику гуртів “Кому Вниз”, “Сейтар” і “Сокира Перуна”. В місті активно працюють комунальники, будуються дороги, на залізничному вокзалі – порядок і чистота. Мені тут подобається!”
Подобається це і нам.
Епоха історичних перейменувань продовжується.
Прийде час, ми перейменуємо і Москву!

Редакція “НН”



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ