Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Про лють польську


Село Завіз, що на межі Бойківщини і Лемківщини, – перлина зеленого Бескиду, що в західних Карпатах. З усіх сторін воно обведене вінком невисоких гір з віковими деревами, кущами калини та ліщини. Біля кожної хатини – садочок. Неподалік села несла свої чисті води річка Солинка. За якихось 5 км вона впадала в Сян. У цьому райському куточку я прожив трохи більше 10 років.
Восени 1944 року, коли фронт перейшов за Сян, важка московська рука відрубала шматок цієї споконвіку української землі, кинувши його на поталу полякам. Кров холоне в жилах, коли пригадуєш, що творилося в цьому тихому куточку, які звірства коїлися по наших селах. Ось лише декілька штрихів до насильницького виселення моїх односельчан.
Був похмурий березневий ранок 1946 року. З містечка Балигорода через нижню околицю мого села гостинцем сунуло польське військо. За річкою Солинкою тулилися три оселі. В одній з них жила українська родина Дмитра Костя. На подвір’ї поляки вгледіли двадцятирічного Йосипа. Почали вимагати від нього зброю. Коли він сказав, що у нього її немає, поляк автоматною чергою обірвав молоде життя. Після того вивели з хати його батька Дмитра, якому в той день виповнилося 50 років. Привітання було своєрідним – поляки застрелили чоловіка. Але жагу крові кати ще не задовольнили. Побачивши в хаті сестру Йосипа Павлину, поляки витягли її на подвір’я. Поставили під стіну хати і вже ладувалися розстріляти та в останню мить в одного з жовнірів пробудився жаль до дівчини. Він врятував їй життя. Натомість у польські руки потрапив двоюрідний брат Йосипа і Павлини по мамі (та мій по батькові) Іван Тима. Він став третьою жертвою катів.
Такі й подібні криваві акції польські шовіністи робили часто, щоб навести жах на українське населення і змусити його “добровільно” покинути рідну землю.
У травні того ж року на наші терени наїхало багато польського війська. На постій ставали в українських селах. Почалися масові облави, грабунки, насильство, вбивства мирних людей. Одного дня поляки оточили з усіх сторін Завіз. Перед тим люди з худобою і деякими речами повтікали в ліси. Залишилися хіба що діти, старі та немічні.
Вступивши в село, поляки почали обшуки. В хаті Юрка Овелка, від народження каліки на обидві ноги, знайшли поштову листівку із тризубом. Його повели селом. Зупинившись біля церкви, почали мордувати. Пригнали дітей, щоб дивилися, яка тверда рука в польської влади. Насолодившись муками каліки, польські “лицарі” вирішили повісити його на акації, що росла біля дзвіниці. Тричі вішали Юрка і тричі гілляки обламувалися. Після невдалих спроб притягнули напівживого каліку до дзвіниці, здерли сорочку і пришпилили до грудей знайдену в нього поштову листівку із тризубом. Перед розстрілом польський офіцер запитав, яке його останнє бажання. “Дякую вам, польські панове, – відповів мученик, – що розстрілюєте мене і не мордуватимете вішанням”.
Тричі цілився нелюд у груди і тричі зброя давала осічку. Лише з четвертого разу застрелили Юрка. Того ж таки дня під час облави в лісі в руки “польським братам” потрапив житель села Іван Сорока, 30 років. Витягли його із гущавини і, познущавшись, перерізали горло.
Декілька днів тривали облави, в результаті яких більшість людей з мого та навколишніх сіл поляки виловили. Під конвоєм відправили їх до села Солини, що над річкою Сян, а звідти через кордон – до СССР.
Депортували нас в одне із сіл Тернопільщини. Проживало в ньому близько 600 родин, половина з них польських. Згодом вони переїхали на захід. До травня 1946 р. на їхнє місце прислали стільки ж українських сімей з Польщі, але житла вистачило хіба що для половини з них – багато “мазанок” у час довготривалих боїв було зруйновано. Довелось зимувати в непристосованих приміщеннях разом зі свійськими тваринами, зігріваючи одні одних...
Хіба таке можна забути і простити?!

Казимир ТИМА
м. Самбір Львівської обл.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ