Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Голові Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка ОЛІЙНИКУ Борисові Іллічу


Шановний Борисе Іллічу! Шановні члени Комітету!

Відродження української нації відбувається – це вже достеменний факт. На підтвердження цього можна назвати і Помаранчеву революцію 2004 року, і сучасні Євромайдани по всій Україні з головним Євромайданом у місті Києві та не менш переконливі інші явища і процеси.
Хто грає основну роль у цьому відродженні? Беззаперечно, що не лише державні діячі, політики чи соціально-економічні фактори – тут тонку і відповідальну роль виконують наші видатні майстри слова – поети і письменники. Серед них можна назвати багатьох талановитих і впливових, але особливе місце серед авторів такої важливої галузі літератури як історично-документальна, треба назвати лише одне ім’я – Роман Коваль.
Феномен цього письменника, дослідника, історика-краєзнавця полягає в тому, що він вже впродовж понад 20 років досліджує, творче опрацьовує і вдало популяризує одну, але таку потрібну нашому суспільству тему – тему Визвольної боротьби українського народу першої половини XX століття. За цей час він написав, упорядкував і видав понад 50 книг, серед яких такі вже відомі читачам “Отамани Гайдамацького краю”, “Отаман святих і страшних”, “Трагедія отамана Волинця”, “Багряні жнива Української революції”, “Отаман Зелений”, “Отаман Орлик”, “Михайло Гаврилко: і стеком і шаблею”, “Тиха війна Рената Польового” та інші.
Основне місце серед названих посідає видана в 2011 році унікальна за своїм змістом і художньо-документальним оформленням книга “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”, яка майстерно й щиросердно розповідає про життя і діяльність славетного поета, художника, скульптора, творця і чотаря січових стрільців, а пізніше – повстанського отамана Полтавщини 1920 року – нескореного українського Лазо, якого більшовики живцем спалили в топці локомотиву.
Автор названої книги Роман Коваль – це теж унікальне явище в української літературі: за фахом – лікар, але Богом він покликаний лікувати не тіла, а душі в першу чергу тим, хто вже забув і рідну мову своїх батьків – дідів, і свою культуру, і славну нашу історію, і своїх героїв. Покликаний він допомагати й українцям краще пізнавати свою історію, зміцнювати свій дух і впевненість у нашій незламності і перемозі.
Дослідницька, творча і громадська діяльність Романа Коваля здійснюється в різних формах: він не тільки пише і видає книги, він ще й редагує і видає газету “Незборима нація”, пише і публікує в інших газетах, журналах, альманахах, енциклопедіях України та української діаспори різні науково–дослідницькі статті (вже близько 2000!!!).
З 1997 року веде радіопередачі на 1-му каналі Українського радіо, радіо “Культура” та радіо “Промінь” За написаними Романом Ковалем сценаріями вже створено більше десяти документальних фільмів, серед яких “Незгасимий огонь Холодного Яру”, “Вільне козацтво”, “Отаман Зелений”, “Отамани Холодного Яру”, “Юрій Горліс-Горський”, “Стеком і шаблею”.
Роман Коваль – невтомний ініціатор і організатор вшанувань героїв Визвольної боротьби українців за свою незалежність у Холодному Яру та інших місцевостях, меморіальних дощок, відновлення їхніх могил та найменування їхніми іменами вулиць наших міст.
За обсягом і широтою своєї дослідницької і творчої діяльності, громадської і патріотично-виховної роботи Роман Коваль напевно замінює добрих два – три десятка професорів і докторів історичних наук, багатьох відомих письменників, культурних діячів, журналістів і вихователів. Роман Коваль – це дійсно український народний Інститут національної пам’яті в одній особі!
І незважаючи на таку широку й велику за обсягом і якістю діяльність до цього часу він вшанований лише громадськими преміями і відзнаками.
Вважаємо, що настав час на день славного Шевченківського ювілею за високу майстерність у літературно-творчій діяльності та видатні заслуги в громадській і патріотично-виховній роботі нагородити Коваля Романа Миколайовича найвищою мистецькою нагородою України – Національною премією України ім. Тараса Шевченка 2014 року.
З надією на взаємопорозуміння в загальній справі відродження і єднання української нації і народу, зміцнення миру і благополуччя України:

Юрій БУБЛИК, народний депутат України, с. Ковалівка, Полтавського району,
Микола КОСТЕНКО, письменник, член НСПУ, м. Полтава,
Анатолій КАРПЕНКО, директор видавництва “Полтавський літератор”, журналіст, член НСЖУ, м. Полтава,
Віктор РЕВЕГУК, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Короленка, м. Полтава,
Микола БЕЗОТОСНИЙ, кандидат історичних наук, доцент кафедри філософії, історії і педагогіки Полтавської державної аграрної академії, м. Полтава.
Микола ЯКИМЕНКО, доктор історичних наук, професор Полтавської державної аграрної академії, м. Полтава,
Микола СТЕПАНЕНКО, доктор філологічних наук, професор, ректор Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Короленка, м. Полтава
Віра МЕЛЕШКО, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української літератури Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Короленка, м. Полтава,
Олексій ШАМАНЕНКО, голова Полтавської обласної організації “Товариство українських офіцерів”,
Зоя КОВАЛЕНКО, керівник Центру правозахисту і контролю за виконанням законів у Полтавській області,
Кіра ОРЄХОВА, активістка Полтавського відділення Союзу українок,
Валентин ПОСУХОВ,заступник голови Полтавської спілки літераторів,
Володимир СТЕПАНЮК, голова Полтавського громадського Шевченківського комітету,
Олекса ПУГАЧ, краєзнавець, м. Полтава,
Надія КОЧЕРГА, кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ