Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Вечір пам’яті Павла Громовенка


18 жовтня 1997 р. від нас пішов великий національний митець – народний артист України, лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка, красень-козак Павло Громовенко.
Лише 10 років минуло, а пам’ять про нього вже згасає. В інтернеті, наприклад, про Павла Громовенка – лише одна стаття на півтори сторінки. За 10 років так і не вийшла книга спогадів про нього. На радіо перестали звучати записи його радіопередач. Звідки ж молодому поколінню довідатися про Павла Громовенка, який неймовірно багато зробив для пропаганди Шевченкового слова? Понад 35 літ він ніс його на радіо, зі сцен театру ім. Івана Франка та Національної філармонії, на вечорах Історичного клубу “Холодний Яр”.
І ось 9 жовтня в Київському міському будинку вчителя з ініціативи Історичного клубу “Холодний Яр” відбувся вечір пам’яті видатного українця. Участь у ньому взяло ціле гроно творців культури: народні артисти України Наталія Лотоцька, Григорій Булах, заслужені артисти України Борис Лобода, Микола Бабич, Світлана Горлова, Петро Бойко, бандуристи Павло Супрун та Неля Силенко. Прочитали вірші, присвячені Павлові Громовенку, члени Національної спілки письменників України Ольга Страшенко, Олег Князенко, Микола Ткач і Григорій Булах. Вів вечір Роман Коваль. Він закликав тих, хто знав Павла Громовенка, написати про нього спогади, опублікувати у періодичній пресі, розмістити в Інтернеті.
Почули в той вечір учасники вшанування і золотий голос Павла Громовенка. Того вечора він читав “Щоденник” Тараса Шевченка.
Пролунала на вечорі й телеграма кобзаря Володимира Горбатюка: “Ніби вчора ми чули його живий голос, а вже десять років як він споглядає на нас із вічності. Будьмо достойні його щирої любові до нас”. А народна артистка України Ніна Василівна Гіляровська, яка не змогла прийти через хворобу, просила передати таке: “Пашенька був дуже теплою, щирою і доброю людиною. Актор – від Бога. А ще – мав золоті руки, робив камеї. Талановита людина – талановита в усьому. Нехай вдячна пам’ять про нього не згасає”.
У залі можна було побачити багато діячів української культури: кобзарів Богдана Островського, Тараса Силенка і Святослава Силенка, голову Національної спілки бандуристів України Володимира Єсипка, заслуженого артиста України Василя Обручова, письменника Василя Довжика, художницю Оксану Гордієць, поетесу Надію Данилевську та багатьох інших достойників.
Дякуємо всім, хто прийшов вшанувати дорогу нам людину!
 

УПА: обличчя звитяги

Дізнатися правду про історію постання і боротьби Української повстанської армії допомагає створена працівниками Центру досліджень Визвольного руху унікальна фотовиставка “УПА: історія нескорених”, котра після резонансної презентації в Києві широко експонувалася в Україні та за її межами. Експозиція складається з 22 сучасних багерів, на яких розміщено понад 500 світлин та документів ОУН, УПА, УГВР із науковими коментарями.
Виставку вже отримали українські громади США, Англії та Канади. В цих країнах з історією УПА зможуть ознайомитись не лише українці, але й ті мешканці, які про Україну та її Визвольні змагання практично нічого не знають.
За сприяння Світового ювілейного комітету, створеного з ініціативи ОУН, Центру національного відродження, ЦДВР, ряду обласних та районних держадміністрацій та обласних рад, презентації виставки про УПА пройшли з успіхом у Київській області, на Херсонщині, Сумщині, Волині, Чернігівщині, Львівщині, Тернопільщині, Буковині, Прикарпатті, Рівненщині, Хмельниччині, Вінниччині, Полтавщині.
Як на західній України, так і у східних та південних областях, інтерес до фотовиставки значний. Для багатьох полтавчан, наприклад, було справжнім відкриттям, що серед засновників ОУН – уродженець Котельви Юрій Артюшенко, а керівник підпільного парламенту воюючої України – Кирило Осьмак теж з Полтавщини, як і ціле гроно легендарних командирів УПА, наприклад Дмитро Карпенко-“Яструб” і Петро Миколенко-“Байда”.
Жителі Херсону із зацікавленням почули, що рідний брат Степана Бандери Богдан загинув від рук німецьких окупантів як керівник підпілля ОУН на Херсонщині. Досі нічого не чули вони і про свого земляка професора Петра Чуйка, одного з членів Української головної визвольної ради. Сумчани відкрили для себе імена провідника ОУН на Сумщині Семена Сапуна і полковника Армії УНР, одного з творців розвідки УПА Івана Литвиненка-“Євшана”. Взагалі, діяльність підпілля ОУН і боївок УПА на територіях за Збручем ще мало досліджена, втім, як і інформація про масову участь східняків у боротьбі ОУН-УПА.
Виглядає не лише доречним, але й необхідним, створення подібної експозиції про загальнонародну війну проти московських окупантів у двадцятих роках минулого століття на матеріалах Історичного клубу “Холодний Яр”.

Василь БЕРЕЗА



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ