Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Краса правічна” Михайла Горлового


“Краса правічна”  Михайла Горлового

У Видавництві Марка Мельника вийшла книга Михайла Горлового “Краса правічна. Вибрані твори”. Це грандіозне видання – 704 сторінки!
До нього увійшли вибрані поезії зі збірок “Я – скит з трипільських праглибин”, “Діти Дажбога”, “Дорога в Україну”, “Поезія в камені”, поезії з неопублікованої книжки для дітей “Жирафа-Кандарафа”, вірші 2011–2022 років, спогади автора, його статті, а також відгуки відомих особистостей (дев’ять розділів з підрозділами).
Це видання – підсумок багаторічної творчої праці видатного митця.
Ім’я геніального скульптора, поета і козака Історичного клубу “Холодний Яр” Михайла Горлового добре відоме в Україні та за її межами. Він автор багатьох пам’ятників, зокрема полковникам Петру Болбочану та Василю Вишиваному, Степанові Бандері, Вікентію Хвойці, “Тисячоліття Трипілля”, митрополиту Київському і Галицькому Тимофію Щербацькому, Жертвам геноциду українського народу та ін. Нагороджений міжнародними дипломами та медалями ВУТ “Просвіта” – “Будівничий України”, ГС “Української всесвітньої координаційної ради” – до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Нещодавно митець здобув найвищу нагороду Історичного клубу “Холодний Яр” – Золоту сварґу “За лицарське служіння народу”.
Народився Михайло Горловий у с. Щербанівці на Київщині – у краю отамана Зеленого та письменника Григорія Косинки (Стрільця), розстріляного Москвою в 1934 році. Григорій Косинка – двоюрідний брат Михайлової матері.
З перших розділів “Краси правічної” розумієш, що автор успадкував від своїх попередників експресивну, бунтівну вдачу і чуйну поетичну душу, а древня трипільська земля найдавнішої хліборобської цивілізації дала йому снагу і розбудила генетичну пам’ять роду: “Я – скит з трипільських праглибин. Мій невмирущий зоряний нарід! Я – українець, України син. У нас – свій Бог і древній рід”.
Полум’яні поезії нашого геніального сучасника виплекані зболеним серцем: “…Де історія держави? І яка була там Січ? І робили нам облави В чорну тридцять сьому ніч”  (“Мені болить”).
Його слово – це духовна зброя воїна, невтомного борця за рідну історію, культуру, справедливість проти московських ворогів і тих, доморощених, яким “какаяразніца”, якою мовою розмовляти і навіть писати надгробні таблички: “Дико дивитись, дико, Ось на могилі хрест: І – по-чужому дзвінко. І – по-чужому нáвхрест” (“Ходить чужая мова”).
Розділ “Дорога в Україну” – це поезії, зокрема й ті, які Михайло Горловий написав під час Всесвітнього форуму “Скульптура в камені” в Лівані та інших країнах світу, а також спогади у вигляді нарисів про зустрічі свого діда з отаманом Зеленим, листування з дружиною Григорія Косинки, дубові хрести, які виготовив Михайло на могили Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого (а нелюди їх спалили!), про боротьбу за українську мову в русифікованому Художньому інституті, участь у голодуванні студентів на граніті в 1990-му та святкуванні 175-ї річниці Тараса Шевченка, під час якого його побили омонівці за гасло “Українська мова – дітям на рідній землі”.
Є в книзі й розділ чудової (вперше опублікованої) поезії  для дітей “Жирафа-Кандарафа” – так автор назвав вірш, присвячений своїй онучці Дані, а вона намалювала ілюстрацію.
У розділі неопублікованих поезій 2011–2022 рр. – цикл віршів, написаних автором після повномасштабного воєнного нападу росії на Україну 24 лютого 2022 року.
Золотою ниткою через усю творчість Михайла проходить незглибима любов до України, Матері, Жінки. У розділі “Поезія в камені” читач бачить автора як витонченого лірика, що відчуває живу душу в камені і висікає з нього амазонку на коні: “В моїх амазонках і гордість, і гнів, І коні, як змії, у них норовисті” (“В моїх амазонках”) – чи омріяну Галатею у своїй природній досконалості: “Бунтує кров, палає зір, Вуста медові сяють Бурштиново, Ти діамант, трояндовий Сапфір, Останній штрих, останнє Майстра слово” (“Краса правічна”).
Завершують книгу статті відомих особистостей про творчість Михайла, серед них і рештки відгуків зі спаленої ворогами майстерні скульптора, який у той час із дочкою Лесею представляв персональну виставку в Канаді. Згорів тридцятирічний творчий доробок, зокрема й виготовлене погруддя отамана Зеленого. На останній сторінці обкладинки – вірші зі стіни нової майстерні автора.
Щиро рекомендую читачам “Незборимої нації” захопливу книгу життя цього дивовижного Майстра, вірного козака отамана Зеленого. 
 
Тетяна ЛЕМЕШКО



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ