Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


З Україною і Кубанню в серці


“Козацька колиска, голодомор, війна, консерваторія, тюрма, табори, бандура”, – так підсумував свій шлях бандурист-педагог Олексій Нирко.
Вже п’ять років як Олексій Федорович відійшов у засвіти, але він продовжує бути з нами.
Підтвердженням цього став вечір з нагоди 85-річчя від дня його народження.

14 грудня 2011 р. в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відбулося вшанування визначного дослідника Криму та Кубані Олексія Нирка. Організатор заходу – бандуристка Тетяна Лобода.
Спогадами про митця поділився Євген Пронюк, почесний голова Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих. Зворушливо прозвучали речитативи сивовусого ялтинського бандуриста Остапа Кіндрачука, учня Олексія Нирка. Дочка Мирослава пригадувала особливі миті спілкування з батьком. Тарас Силенко схвилював усіх піснею Устима Кармелюка “За Сибіром сонце сходить” (Олекса Нирко, як і Кармелюк, відбував покарання в сибірському селищі Широківському). Етногурт “Хорея козацька” і Тарас Компаніченко заспівали пісні, записані фольклористами у станицях Кубанського краю. Кожна українська пісня, перенесена козаками на кубанську землю, неначе промовляла: “О, земле втрачена, явися!” Викладач Стрітівської вищої педагогічної школи кобзарського мистецтва Тарас Яницький зачарував віртуозним виконанням інструментальних творів для бандури. Учасники вечора створили незабутню атмосферу духовного єднання.
Козацький родовід, гострий розум дослідника-науковця, вдача життєлюба, палке серце патріота – все це Олексій Нирко, який розпросторив над Таврією, Кримом і Кубанню українське знамено, скроплене слізьми і кров’ю козаків.
Про життєву дорогу таких, як Олексій Нирко, сказала Леся Українка: “Я на гору круту, крем’яную буду камінь важкий підіймать”. У дитинстві його переслідувало прокляте тавро – “син ворога народу”, бо ж батько, Федір Савович, потрапив у сталінську людоловню 1933 року. В юнацтві – арешт зі студентської лави, ув’язнення, лісоповали Зауралля. У зрілості – багатолітня побутова невлаштованість. Та ніколи його шлях не збивався на манівці, не перетворився на вузеньку стежку. Нирко орав свій життєвий переліг, як научали діди і батьки, – рівно, розгонисто. Сіяв щедро, тож і вродило рясно.
Олексій Федорович повернув нам забуті імена кубанців: бандуристів, музичних майстрів, акторів. Результатом багаторічної праці стала книга “Кобзарство Криму та Кубані” (2008), яку впорядкувала Наталія Сулій, викладач Дрогобицького педагогічного університету.
Упродовж життя Нирко створив декілька ансамблів і капел бандуристів, які продовжують розвиватися під керівництвом його учнів і вихованців. Його капели виступали не лише в Україні, але й у країнах Європи, здобувши найвищі звання і державні нагороди. Гордістю Олексія Нирка стала Ялтинська народна самодіяльна Капела ім. Степана Руданського Кримського гуманітарного університету (1964).
Олексій Федорович виховав не один десяток молодих людей, які плідно працюють на ниві української культури сьогодні. Очолив він й ініціативну групу, непересічним здобутком якої став музей Лесі Українки в Ялті, статус якого затверджено в 1993 році. Нирко зібрав унікальну колекцію бандур, книжок, рукописів, фотографій, документів, в яких – відомості про визначних діячів культури Криму та Кубанської України. Все це заклало підвалини Музею кобзарства при Ялтинському педагогічному училищі ще 1984 року. А ще Олексій Нирко упродовж 1970 – 1980-х рр. відкрив і поновив клас бандури в багатьох навчальних закладах, зокрема у педагогічному училищі Ялти (1971), Краснодарському інституті культури (1989), Сімферопольському музичному училищі (1989).


Десятиріччя Олексій Нирко ніс на собі тягар організації Ялтинського фестивалю бандурної музики “Дзвени, бандуро!” – представник української культурної традиції у Криму. Не стало Олексія Федоровича – завмер і фестиваль. На щастя, є люди, котрі хочуть його відродити, але чи буде збережено дух Олексія Нирка?!
Повертаючись думкою у 1980-ті роки, бачу худорлявого, усміхненого, поривчастого чоловіка, який при зустрічі зі мною, тоді студенткою Київської консерваторії, в оселі моїх батьків, коротко привітавшись, нетерпляче звертався: “Лобода, показуй нові ноти для бандури!” Для мене це було наказом діяти.
Нирко спонукав до праці всіх, хто його оточував. Сам забував про свої негаразди зі здоров’ям, житейські проблеми. Центром його духовного всесвіту, пристрастю, посвятою, дороговказом була бандура. Олексій Нирко мав хист передати іншим душевне горіння, запалював серця надією, творчою наснагою.
Ми не маємо права занедбати духовну і культурну спадщину Олексія Нирка.

Тетяна ЛОБОДА, науковий працівник Музею театрального, музичного та кіномистецтва України



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ