Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


У Народичі до вояків


У Народичі до вояків

Юлія Шевчук, військовослужбовиця однієї з частин, що дислокується в околицях селища Народичів, запросила мене представити книжку “Житомирщина в боротьбі”. У дорогу я запросив кобзаря Святослава Силенка та Оксану Герасимюк – директорку видавництва Марка Мельника.
Зустріч відбулася 23 квітня в Народицькому будинку культури. Зала затишна, світла і тепла. Зібралися в ній майже сотня військовослужбовців славної нашої тероборони, переважно вихідці із Житомира і Житомирщини.
Я розповів про антиросійське повстання в Народичах у січні 1919 року, про славного житомирського отамана Петра Филоненка, про сотника Армії УНР Митрофана Гроха з Народичів, якого росіяни розстріляли в м-ку Базарі 23 листопада 1921 р., про отамана Лисицю (Олександра Цюпу), який діяв у Радомишльському та Коростенському повітах, – оточений більшовиками, він, не бажаючи здаватися, вибрав смерть у вогні.
“Біографії героїв цієї книги – Соколовських, Филоненка, Олеся Козиря-Зірки, – сказав я, – це суцільний кривавий детектив, у якому рішуча ідейна меншість не раз перемагала численнішого ворога”.
Славної пам’яті краєзнавець Володимир Святненко в рецензії на книгу зазначив,  що житомирян у ній “представлено національним ідеалом українства”.
Книга “Житомирщина в боротьбі” викликала цікавість у вояків – усі 20 примірників, які я взяв із собою, розкупили за кілька хвилин, багато вояків ще питали про неї, тож я пошкодував, що не взяв більше. Придбали й чимало інших книг – а вибір був широкий.
Оксана Герасимюк, представивши книги видавництва Марка Мельника, подарувала їх для бібліотеки частини. А Леся Головач, директорка Народицької селищної бібліотеки, прочитала доповідь про злочин росіян у м-ку Базарі в листопаді 1921 року. Тоді за два дні було розстріляно 360 козаків і старшин Армії УНР.
Під час презентації кобзар Святослав Силенко чудово виконав пісні “Буде нам з тобою що згадати”, “Про Марусю Соколовську”, “А вже років двісті…” (сл. Анатоля Свидницького, муз. із с. Вороньків, у записах Валерія Гладунця), “Як на нашій Україні” (про перемогу над більшовиками), “В Чорне море кров Дніпром тече”. Щирі оплески показали, що воякам такі пісні до душі.
А тепла зустріч могла і не відбутися, бо коли ми вже майже приїхали в Народичі, з’ясувалося, що міст через річку Уж зруйновано… І військовослужбовці з Галичини, які чергували на посту, вже відправляли нас назад, в об’їзд на Коростень і далі, а це дві години їзди… Виручив військовослужбовець “Добер”. Він мив машину біля поста. Почувши нашу розмову, телефоном викликав зі своєї частини вантажівку, щоб нас перевезла через понтонний міст. Поки ми її чекали, Святослав Силенко виконав перед військовослужбовцями понтонного батальйону (всі родом із Самбірщини) козацьку жартівливу пісню із записів Дмитра Яворницького “Славні хлопці-запорожці”, пісню про Олексу Довбуша “Ой попід гай зелененький”, а ще пісню Романа Купчинського “Чи то грім гримить” (про дивізію “Галичина”), “Пісню про Марусю Соколовську” і пісню з репертуару Тараса Компаніченка “Із-за гори високої (про перехід за Збруч і здобуття Києва” (сл. Романа Купчинського та Левка Лепкого). Особливо припала до сердець галичан знайома з дитинства пісня про Олексу Довбуша, яку вони гарно підспівали.
Наприкінці презентації я запропонував її організаторці Юлії Шевчук стати козачкою Історичного клубу “Холодний Яр”, і вона радісно погодилася. Щиро сказала, що давно мріяла про це. Радіємо й ми!
Козакам і козачкам слава! Працюємо далі!

Роман КОВАЛЬ, Історичний клуб “Холодний Яр”
На світлині – Святослав Силенко, Роман Коваль та Юлія Шевчук.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ