Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


У центрі – портрет отамана Голика-Залізняка, по краях – портрети Маркса і Леніна


9 лютого ц. р. виповнюється 100 р. від дня повстання в Лук’янівській в’язниці отаманів Холодного Яру, Київщини і січових стрільців. Століття героїчної загибелі наших лицарів Історичний клуб “Холодний Яр” планує відзначити вечором пам’яті.
Уперше в історії вшанування холодноярських героїв було проведено 27 жовтня 1995 р. в Чигиринському будинку культури – ще до заснування нашого клубу. Його організатор –  Всеукраїнське політичне об’єднання “Державна самостійність України” (голова Роман Коваль). Але зараз хочу нагадати, як ми вшановували отамана Холодного Яру і Чорного лісу Мефодія Голика-Залізняка на його батьківщині з нагоди його 100-ліття, нагадати умови, у яких ми починали свою працю.

10 жовтня 1997 р. в с. Богданівці Знам’янського району Кіровоградської області з ініціативи Всеукраїнського політичного об’єднання “Державна самостійність України”, Історичного клубу “Холодний Яр” та за підтримки богданівських сільських організацій Народного руху України і Всеукраїнського об’єднання ветеранів війни і праці відзначено 100-річчя від дня народження отамана Холодного Яру та Чорного лісу Мефодія Голика-Залізняка.
Промовляли члени Історичного клубу “Холодний Яр” Лариса Шевчук, В’ячеслав Шкода, Анатолій Пиріг, голова оргкомітету Олександр Голінько та сільський голова Анатолій Олексійович Іващук, у промові якого було все – “і вашим і нашим”... 
Олександр Голінько розповів деталі вечора: “По краях сцени висіли портрети Маркса і Леніна, які керівництво села не дозволило зняти навіть на час урочистостей. Вони аж ніяк не пасували до портрета Голика-Залізняка, який висів посеред сцени між жовто-блакитним і чорним прапором полку гайдамаків Холодного Яру з гаслом «Воля України або смерть!». Прикро, що, залякані агітацією місцевого комуністичного осередку, відмовилися виступити більшість учасниць хору Будинку культури села. Гірко й те, що не прийшли відзначити (хоч вони й запрошені) племінниця і племінник Голика-Залізняка – Людмила Костянтинівна Дубова (вчителька української мови!) та Анатолій Костянтинович Голік”.
У статті про цей вечір сл. п. В’ячеслав Шкода писав: “На вечорі мав виступити з головною доповіддю голова ДСУ, президент Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль, але він не прибув через хворобу. За його дорученням слово про «лицаря лісів» Мефодія Голика-Залізняка проголосила Лариса Шевчук. Вона пояснила присутнім, що цей матеріал, підготовлений Романом Ковалем, буде надруковано у книзі «Отамани Гайдамацького краю: 33 біографії»... Присутні стали свідками першого оприлюднення цілісної біографії земляка-отамана – людини з легенди... Затамувавши подих, учасники урочистостей слухали передсмертне послання Голика-Залізняка до батьків, рідних і близьких, до України, врешті, до них. Це було прощання із життям і заповіт без каяття...” (“Боротьба традицій лицарства і зради продовжується”, “Незборима нація” (Київ). – 1999. – Ч. 3 (158). – Лютий. – С. 2).
Ось цей поетичний заповіт:

Прощай, мамо, спасибі тобі,
Що ти вивчила мене
Пізнавати добро.
Не плачся ти, мамо, на мене,
Що зарані тебе покидаю.
Я не погодився, признаюсь по правді,
Але умираю спокійно.
Прощайте ви, рідні брати,
І ти, моя рідна сестра,
Я плачу за вами.
Та мури товсті,
І не видно через них
Моїх дрібних гірких сліз…
Хай живе вільна Вкраїна!

Присутні вшанували пам’ять борця за волю Україну хвилиною мовчання.
Намагалися зірвати вшанування колишній голова колгоспу Іван Родіонович Лелека і колишній директор СШ № 2 Шубодьоров. Вони вголос обурювалися вшануванням українського героя, а виступ сільського голови Богданівки Анатолія Іващука “був явно спрямований «на захист» присутніх від «крамольних» досліджень Історичного клубу «Холодний Яр»”. “Мені шкода, – сказав А. Іващук, – що сьогоднішнє зібрання, присвячене конкретній історичній даті, ми перетворили на мітинг... Влада, яка встановлюється в державі, починає історію підробляти під себе. Це призводить до непоправних помилок, які потім виправляти нащадкам дуже важко (?! – Ред.)”. На погляд В’ячеслава Шкоди, цей “захист” був невдалим...
В’ячеслав Шкода зафіксував і “мудрість” керівника хору Леоніда Петровича Боровика, який пояснив свою відмову допустити хор до участі у вшануванні земляка так: “Тепер, знаєте, кожен колектив має право на власну думку” (насправді єдиної думки не було, але перемогли комуністки – співачки хору).
Голова Кіровоградської ОО ДСУ Анатолій Пиріг висловив жаль, що дехто не змінив “рабської психології на психологію вільної людини”, а В’ячеслав Шкода слушно поставив питання: “До якого часу український отаман Голик-Залізняк перебуватиме під арештом?!”
І все ж, попри спротив малоросів, отамана Голика-Залізняка ми таки вшанували! Щира подяка учням і вчителям середніх шкіл № 1 і № 2 с. Богданівки! Діти прочитали твори Тараса Шевченка “Холодний Яр”, “Розрита могила”, “Чигирине, Чигирине”, “Стоїть в селі Суботові”. Гурт під керівництвом Олени Шмурко показав своєрідну хореографічну інтерпретацію “Бенкет у Лисянці” (уривок з поеми Тараса Шевченка “Гайдамаки”). Викладачка музичної школи, бандуристка Ірина Марченко виконала пісні “Ой у полі криниченька”, “Ішов козак потайком”. Разом з донькою Валентиною заспівала Ганна Донець – учасниця хору “відмовників”. Вела концерт “місцева красуня” Наталка Наводнича. Її виступ став “апофеозом концерту”. Думаю, що ці чудові богданівські діти (і знам’янські діти, які також взяли учать у вечорі пам’яті) тепер захищають Україну в лавах ЗСУ.
Історичний клуб “Холодний Яр” пропонує гідно вшанувати наших лицарів  9 лютого – у день їхнього прощання з Батьківщиною, за яку вони поклали свої буйні голови (о 18.00 в Музеї Революції гідності, що в Будинку профспілок на Майдані Незалежності в Києві).
Козакам слава!

Роман КОВАЛЬ, Історичний клуб “Холодний Яр”
На світлині – Мефодій Голик-Залізняк.

 



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ