Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Щира людина з відкритим і добрим серцем”


“Щира людина з  відкритим і добрим серцем”

Наше знайомство з Тарасом пам’ятаю як сьогодні. Це трапилося на вшануваннях героїв Холодного Яру у 2015 році. Після урочистих заходів у с. Мельниках ми з дівчатами вирушили автомобілем до Мотриного монастиря і на півдорозі побачили кобзаря, який повільною ходою, з бандурою на плечі, йшов собі обабіч дороги. Зупинилися, запропонували йому під’їхати з нами, він люб’язно погодився. Коли розговорились із Тарасом, виникла ідея погуляти на території монастиря, де він провів нам чудову фотосесію на фоні квітучих дерев та тюльпанів. Тепер маю приємні спогади та прекрасні світлини. 

Надалі наше спілкування стало доволі тісним і дружнім. Часто зустрічалися на конференціях, презентаціях, фестивалях, про кілька з них розповім далі.

Якось однієї п’ятниці, ближче до вечора, телефонує мені Тарас із пропозицією за годину зібратися і вирушити автобусом на фестиваль – було кілька вільних місць, от він згадав про мене. Я, звісно, трішки розгубилась, адже часу зібратися було обмаль. Але бажання побачити щось нове перемогло. Зустрілися ми на Подолі, біля пам’ятника Григорію Сковороді. Тарас мені розповів, що фестиваль має назву “ТуСтань” і обов’язкова вимога – мати автентичне вбрання, яке він мені заздалегідь підготував та одразу передав. Це було дуже приємно. Він був знавцем у цій справі та сам частенько обирав для себе вишукану українську сорочку в поєднанні зі штанами стародавнього крою. Фестиваль був чудовий – з танцями, співами, лицарськими змаганнями та реконструкцією бою. І все це відбувалося в мальовничому куточку Львівщини.

Інший цікавий випадок стався в Холодному Яру на фестивалі “Нескорена нація”, де наприкінці першого дня святкувань, після гутірок, виставок, танців та головного концерту, десь опівночі, рухаючись із друзями і Тарасом до наметового містечка, почули звук сопілки, який лунав біля ставу. Звісно, пройти повз не змогли. Підійшли, познайомилися – виявилося, чоловік був з Хотина. Тарас дістав бандуру. Разом почали грати і співати. У ту ніч музика лунала до самого сходу сонця.

Ще цікаві спогади про поїздку до Тетерівського коша, де були прогулянка лісом, збирання чебрецю на чай, купання в кар’єрі, катання на конику, відпочинок на сіні й багато спілкування з Тарасом, багато співу та музики.

Одного літа Тарас подорожував з нами на всі фестивалі. Тоді відвідали разом Ізмаїл, Конотоп, Моринці, Олевськ, Товмач, Корсунь-Шевченківський, Холодний Яр. Спекотне видалося літо на цікаві події. Це були миті радості, щастя, усмішок, танців, співу та відкриття нових і захопливих місць. Із того часу наші друзі часто жартували, що Тарас був нашою з Любою Криворот третьою подружкою. Якщо складалася ситуація, що ми були не разом, одразу виникало запитання: “Чому ви без Тараса?” 

Одного разу поверталися з Холодного Яру. Під’їжджаючи до Сміли, звернули увагу на квітуче поле соняхів, які так манили своїм незрівнянним ароматом, тоді Тарас запропонував зупинитися і нарвати квітів. За пів години кожен віз додому великий оберемок квітів, які всю дорогу радували своїм кольором яскравого сонечка і п’янкими пахощами.

Спільні подорожі дали мені змогу пізнати глибину та багатство душевної краси Тараса Силенка, його любов до України та відданість національній справі. 

Багато можна писати про ці чудові роки нашої дружби, за які я дуже вдячна Тарасові. Це була світла, життєрадісна, щира людина з відкритим і добрим серцем. Він любив життя, завжди радів цьому світу і людям навколо.

Тарас назавше в моєму серці!!!

 

Оксана ГЕРАСИМЮК

Київ, 10 липня 2022 р.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ