Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Євген Букет – лауреат премії ім. Юрія Горліса-Горського


Євген Букет –  лауреат премії ім. Юрія Горліса-Горського

14 жовтня 2021р., в Холодному Яру, на хуторі Буда, у День свята українського козацтва оголошено лауреата Літературної премії ім. Юрія Горліса-Горського за 2021 рік. Ним став письменник, дослідник гайдамаччини, член Історичного клубу “Холодний Яр” Євген Букет.
Ведучий літературної сцени Василь Ковтун від імені президента Історичного клубу “Холодний Яр” Романа Коваля оголосив про нагородження, а директорка музейно-етнографічного комплексу “Дикий хутір” Леся Островська вручила диплом, у якому зазначено: “Присуджено Євгенові Васильовичу БУКЕТУ за серію книг про Національно-визвольне повстання 1768 – 1770 років: «Іван Бондаренко – останній полковник Коліївщини» (Київ, 2014), «Швачка – фенікс українського духу» (Київ, 2016), «Коліївщина: право на повстання» (Київ, 2020), «Семен Неживий – лицар Холодного Яру» (Київ, 2020), за вагомий особистий внесок у відродження історичної пам’яті та духовності, утвердження національних цінностей у житті українського народу та з нагоди 30-ліття відновлення Самостійної України і 40-ліття від дня народження”. 
Вдячне слово Євгена Букета було коротким, але змістовним: “Нещодавно тут, біля дуба Максима Залізняка, мене обирали в члени Історичного клубу «Холодний Яр». І то було для мене високою честю. А тепер на мене лягає ще й висока відповідальність – гідно нести звання лауреата премії ім. Горліса-Горського, учасника Визвольної боротьби на холодноярській землі, який описав ті події у своєму історичному романі”. 

Першими вітали Євгена Букета члени Історичного клубу Холодний Яр – Богдан Легоняк, Юрій Ляшко, друг “Серпень”, Василь Лютий, Леся Островська, Василь Ковтун, скульптор Руслан Найда, а також численні глядачі, присутні на вшануванні. На честь нового лауреата Літературної премії ім. Горліса-Горського Євгена Букета кобзар Василь Лютий виконав пісню “Холодний Яр”.
Літературну премію ім. Юрія Горліса-Горського засновано 2012 року. Її першим лауреатом став син сотника Гусаківської сотні Вільного козацтва, в’язень російських тюрем і таборів, письменник і художник, автор “Думи про Вільне козацтво” Михайло ІВАНЧЕНКО. Наступного року цю високу премію здобув кандидат історичних наук, головний архівіст Вінницького державного обласного архіву Кость ЗАВАЛЬНЮК – за книжки про діячів Української революції 1917 – 1920-х років.
2014 року лауреатом літературної премії став кобзар Тарас СИЛЕНКО – за розкішний цикл пісень про Визвольну боротьбу українського народу.
У 2015 р. (посмертно) лауреатом Літературної премії ім. Юрія Горліса-Горського стала Ольга СТРАШЕНКО – за збірку поезій “Прочитайте тую славу”. У ній уміщено прекрасне гроно поезій про борців за волю України – Самійла Кішку, Олексу Довбуша, Максима Залізняка, Івана Ґонту, Миколу Міхновського, скульптора-воїна Михайла Гаврилка, про отаманів – Зеленого, Марусю Соколовську, Василя Чучупаку, Чорного Ворона, про Миколу Макаренка, який не підписав акт про зруйнування Михайлівського собору, та про багатьох інших наших славних попередників.
2016 року цю премію здобув (за книжку спогадів “На барикадах Кенгіру”) член ОУН, вояк УПА, політв’язень, один з керівників Кенгірського повстання Володимир КАРАТАШ.
2017 року лауреатом премії ім. Юрія Горліса-Горського став син сотника 3-ї Залізної дивізії Армії УНР, кулеметник дивізії “Галичина” Леонід МУХА – за книжку спогадів “Від Австрії до Колими”. Романом “Холодний Яр” Юрія Горліса-Горського Леонід захоплювався ще в дитячому віці, власне, ця праця Горліса-Горського та виховання батька спонукали його взяти до рук зброю, щоб захистити нашу Батьківщину.
2018 року було два лауреата. Це Олександр ПАНЧЕНКО, який написав книгу про Другу дивізію УНА “Протипанцерна бриґада «Вільна Україна»”, яку очолював легендарний командир Чорних запорожців Петро Дяченко, а також книги про діячів Визвольного руху, зокрема про зв’язкову Романа Шухевича Ірину Козак-Савицьку.
2018 року премію здобув також поет і політв’язень, чудовий козак з Донбасу, який нині живе в Одесі, член Національної спілки письменників України, багатолітній борець за волю України Олекса РІЗНИКІВ.
2019 року Літературну премію ім. Горліса-Горського здобув народний артист України Тарас КОМПАНІЧЕНКО – за популяризацію української визвольної пісні, за створення циклу пісень доби Української революції.
2020 року лауреатом премії став Марко МЕЛЬНИК – за участь у Визвольній боротьбі в лавах батальйону “Азов” у 2014 – 2015 рр., за книгу спогадів “Жадання фронту”, видання серії книг про Визвольну боротьбу. І ось цього року новий лауреат –Євген БУКЕТ, редактор газети “Культура і життя”. 
Історичний клуб “Холодний Яр” зичить Євгенові Букету наснаги на нові дослідження боротьби українського народу за свою волю. Український народ має знати про минулі звитяги своїх славних пращурів, бо на їхніх прикладах надихаються і творять нові подвиги сучасні герої.

Історичний клуб “Холодний Яр”
Хутір Буда, 14 жовтня 2021 р.

  



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ