Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Світлій пам’яті д-ра Христини Сушко


Залишивши Київ у 1920 році, 6-та стрілець¬ка дивізія відступала на Захід. Одного разу я одержав від начальника обозу, яким був тоді сот¬ник Пашківський, спеціальне завдання: кожної ночі вартувати в лісі та зупиняти фірманів-селян, що під покровом ночі й лісу тікали з обозу зі своїми фірманками, а часто і з наладованим на них дивізійним майном.
Однієї ночі, коли я стояв на такій варті, з бо¬ку села Юрківці і Перги почув страшну куле¬метну і гарматну стрілянину. Було чути також на¬ше “Слава!” і большевицьке “Ура!”. Ішов бій. Через якийсь час, над ранком, на дорозі показа¬лася фірманка. Зупиняю. Це наші везуть двох тяжко ранених до Овруча, щоб далі скерувати їх до шпиталю у Холмі. Трохи згодом на дорозі з’я¬вляється друга фірманка. Питаю: “Хто?” У від¬повідь чую: “Доктор Христина Сушко!” Зняв шап¬ку, відрухово перехрестився. Уста промовили: “Господи! Спаси її!”
Як виявилося пізніше, одна з наших сотень, якою керував сотник Григоряк, займала позицію яких 500 метрів перед Пергою. Там вона стояла день чи два, а коли червоні почали напирати, до¬велося відступити в саме село та зайняти позицію над річкою вздовж дороги. Коли червоні почали наступати, розпочався бій. Доктор Христина Сушко була там зі своїми санітарами. Був ране¬ний якийсь козак. Вона взяла того козака і хоті¬ла перепровадити, а радше перенести на дру¬гий бік річки, глибина якої була тут лише по ко¬ліна. Тут вона була ранена у хребет. Санітари мусіли виносити під обстрілом і її, і того раненого козака.
Минали місяці... Походи, бої, перемога під Замостям, злука з рештою української армії, Бар, відворот за Збруч. Про доктора Христину Сушко часто згадувалося, але дальша доля її не була нам відома. Аж ось... Коли ми вже були в таборі для інтернованих в Олександрові-Куявському, де мені довелося короткий час полежати в таборовому шпиталі, ми одержали відомість, що до табору приїздить санітарна комісія, щоб оглянути шпиталь. Передінспекційний рух у таких випадках відомий. По кількох годинах ні шпи¬талю, ні хворих не можна було пізнати: все ви¬чищене, вимите, все блищить. В оточенні сані¬тарного шефа, що був у ранзі польського пол¬ковника, ми побачили і... д-ра Христину Сушко, [вона] опиралася на милиці. Була представницею Бритійської допомогової місії.
З її появою в таборі життя стало неначе ве¬селіше. Приходила вона з допомогою всім, де і чим лише могла. В шпиталі можна було одразу зауважити значні поліпшення, з’явилися додаткові харчі для хворих від Бритійської місії, військові інваліди одержали інвалідські пенсії, і то такі, як одержували інваліди польські й т. ін.
Ліквідація таборів і виїзд до Франції скеру¬вали нас знову, і на довгі роки, на рівні шляхи скитальщини... І коли сьогодні я довідався про її смерть, перед очима стала ота далека минувшина – мої нічні варти у лісі, бій під Пергою, фірманки з раненими і наша героїня 6-ї Січової стрілецької дивізії – поручник доктор Христина Сушко.
На сумну вістку про її смерть забилося не одно вояцьке серце сумом, болем, а одночасно і безмежною вдячністю за ту її колишню сестринну опіку над знедоленим українським вояком.
Вічна їй Пам’ять!

Артамон ГРИШИН
Гришин А. Світлій пам’яті д-ра Христини Сушко // Дороговказ: орган вояцької думки і чину. – Торонто, 1967. – Січень – квітень. – Ч. 14 – 15 (33 – 34). – С. 23.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ