Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Юкі. Історія перемог вільних українців”


“Юкі. Історія перемог вільних українців”

Вийшла у прокат 90-хвилинна документальна стрічка про нащадків українських емігрантів, яким підкорилася головна вершина Національної хокейної ліги – Кубок Стенлі. Фільм називається “Юкі. Історія перемог вільних українців”. “Юкі” – так в НХЛ говорили на хокеїстів-українців. Понад півсотні етнічних українців стали володарями Кубка Стенлі – найвищої, для багатьох недосяжної, вершини НХЛ. Наприклад, Террі Савчук – найвідоміший голкіпер в історії хокею – був стовідсотковим українцем. Майк Боссі – легендарний форвард “Нью-Йорк Айлендерс” у 1970 – 1980-х рр. – онук січового стрільця. І навіть у жилах найкращого хокеїста всіх часів та народів – Вейна Грецкі – тече 50 % української крові. А Ерік (Юрій) Нестеренко, “славний канадійсько-український” хокеїст команд “Торонто Мейпл Ліфс” та “Чикаго блек хоукс”, виявився сином хорунжого Армії УНР Якова Нестеренка – героя книг Романа Коваля. Запросив Романа Коваля до участі у створенні фільму як експерта Володимир Мула –  співавтор, режисер і продюсер фільму.
Пропонуємо вашій увазі уривки з інтерв’ю “Футбол 24” із прес-аташе Андрія Шевченка Миколою Васильковим, який став співавтором унікального фільму. Інтерв’ю узяв Олег Бабій.
Майк Боссі з “Нью-Йорк Айлендерс” чотири рази поспіль завойовував Кубок Стенлі. А він – Михайло Босий. Його дідусь боровся із совєтською владою, виїхав за кордон із великими проблемами і навіть збирав гроші на повалення СССР…
Одним з головних героїв фільму є Вейн Грецький, з ним Володимирові Мулі вдалося взяти інтерв’ю… Коли записували Кена Данейка, дізналися, що для нього факт смс-спілкування із Грецьким – це надзвичайно статусно, прирівнюється до здійснення мрії. І то каже Данейко, а він непересічна величина, який сам тричі брав Кубок Стенлі з “Нью-Джерсі Девілз”! До останнього ми навіть не мріяли, що Вейн нам дістанеться хоч якось, хоч краєм... Мати  у фільмі Грецького – це шалений успіх... До слова, непросто було дістатися навіть його батька – Волтера (Володимира) Грецького. Посередники казали нам: “Камон, як ви можете просити про інтерв’ю, якщо будь-яка його поява на події коштує 100 тисяч баксів?”.
Допоміг Келлі Груді, ексголкіпер, який грав із Грецьким за “Лос-Анджелес”. Виявилося, що вони досі в “коротких” відносинах. Коли В. Мула полетів утретє до США – записати Федотенка в Тампі, – мені прилітає повідомлення. “Ти знаєш, маю суперновину. Груді повідомив, що домовився із Грецьким”.
Зустріч призначили в Сент-Луїсі. Вейн виділив Мулі півгодини, а в нас було запитань годин на шість. Починаємо компресувати все, щоб втиснутися. Залишили 15 найголовніших питань – Володя їх озвучив. Після інтерв’ю зробили селфак і Грецький йому каже: “Ну ти мені пиши” (сміється). Мула вийшов з усмішкою як у каймана – на 25 тисяч зубів. Одразу набрав мене: “Ти не уявляєш! Я записав його!”
Ми Грецького “качали” на українство. Одвічна суперечка з цього приводу між росіянами, білорусами, поляками і нами: чий же Грецький, точніше – його половина? Тато – Волтер – чистий українець. Батько Волтера і бабуся – також українці. Інша половина Вейна – ірландсько-англійська, тут без питань. Отож ми пройшлися по Волтеру. Його батько Терентій жив на Берестейщині, в с. Огдемері. Це коли перетнути кордон на Волині через Прип’ять – там також наша історична територія. Українські етнічні землі простягаються аж до Пінська, Мозиря та Берестя-Литовського. Руські претендують на Грецького, бо в ті часи там панувала Російська імперія. Білоруси – бо зараз це сучасна Білорусь. А поляки претендують, бо Марія Годенецька, мати Волтера, – із с. Пановичів, це під Підгайцями, Тернопільська область. Але в Канаді Марія говорила лише українською мовою! Українська мова – беззаперечне свідчення українського походження! Україна – не імперія, тому українською, на відміну від російської чи польської, розмовляли лише українці за походженням.
Вейн Грецький підтвердив, що спочатку він спілкувався з бабусею лише українською. Вона навчала його нашої мови, тому що не знала англійської.
Він дуже багато розповів про своє українство. Крім того, виявилося, що Грецький чудово розуміється на сучасній геополітиці й тямить, хто є хто. Він підтримує українських фронтових лікарів, розуміючи, що між Україною та Росією йде війна. Надсилає їм медикаменти. З ним солідарний Юджин Мельник – власник клубу “Оттава Сенаторс”.
Волтер, батько Вейна Грецького, розмовляв з нами українською – давав окремі фрази, все розумів…
– Якщо запитати, хто найвідоміший українець в НХЛ, – каже Вейн Грецкі, – відповідь буде – Террі Савчук…
Історія Тараса Савчука дуже цікава, щоправда, ніяких секретів у ній немає – є книжки, екранізації, дослідження. Ми поспілкувалися з його сином – Джеррі. Він, на жаль, уже не знає української мови так, як знав її батько Тарас. Під час нашого інтерв’ю Джеррі навіть розплакався. Одразу – на першому чи другому запитанні. Буквально ридав півтори хвилини, знявши окуляри – це один із найемоційніших моментів нашого кіно…
Ми проїхали автомобілем із Нью-Йорка до містечка Вейла під Денвером близько двох тисяч миль, щоб знайти Еріка Нестеренка – він також грав у ті часи. Міг зустріти на вулиці Савчука і привітатися українською…
Щиро вітаємо авторів фільму про видатних хокеїстів НХЛ українського походження!

Використано матеріали Олега БАБІЯ
На світлинах – Володимир Мула і Вейн Грецький: хорунжий Армії УНР Яків Нестеренко і його син Юрій (Ерік) Нестеренко.

  



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ