Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Свято Покрови в Холодному Яру


Середина жовтня цього року побила температурні рекорди, встановлені 1916 року. Тож у Холодному Яру на Покрову погода сприяла якнайкращому відзначенню Дня Українського козацтва і Захисника України. Берегиня Холодного Яру Леся Островська влаштувала на “Дикому хуторі” справжнє козацьке свято – з козацькими забавами і бойовим гопаком, бандурою і літературним майданом, із книжковим ярмарком і святковим частуванням, – приурочене до 250-річчя Коліївщини. Також було організовано різноманітні майстер-класи та ярмарок майстрів.
А почалося святкування покладанням квітів до урочисто відкритої напередодні (12 жовтня) в Медведівці біля величного монументу Максимові Залізняку пам’ятної дошки до 250-ліття Коліївщини і до могили гайдамацького ватажка 1 пол. XVIII ст. Гната Голого. Потім у храмі Святого праведного Петра відбувся спільний молебень за Україну та український народ, після чого пройшла урочиста посвята в джури. А на патріотичній літературно-музичній сцені виступали поети, музиканти, майстри слова. Відкрили програму краєзнавець, дослідник Коліївщини Євген Букет і бандурист Тарас Силенко, які у форматі історично-мистецької композиції розповіли присутнім про повстання надвірних козаків (Коліївщини), 250-ліття якого цього року широко відзначається в Україні.
Потім голос Майдану Володимир Гонський, народна артистка України Світлана Мирвода, поет-пісняр Валерій Мартишко, кобзар Тарас Силенко, заслужена артистка України Руслана Лоцман, присутні на святі поети й музиканти мали можливість привітати сучасних холодноярців зі святом Покрови та Днем Українського козацтва.
“Берегиня музейно-етнографічного комплексу Леся Островська організувала святкове дійство на високому патріотичному рівні! У храмі Святого праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) відслужили молебень за Україну, після чого відбулося нагородження вояків і волонтерів, а діток посвятили у джури і берегині. Побратими розгорнули експозицію пересувного Меморіального комплексу загиблих бійців Легіону Свободи, а саме Окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ», – розповіла про подію в соцмережі Фейсбук Світлана Мирвода. – На території комплексу ярмаркували народні майстри, проходили майстер-класи, козацькі виступи та змагання. У святковому концерті брали участь: я, Володимир Гонський, Руслана Лоцман, Тарас Силенко, Валерій Мартишко, брати Андрій та Михайло Купчини, слухали лекцію Євгена Букета... Свято було феєричним! Дякую Олександрові Кириченку за нагороду почесним нагрудним знаком «Волонтер». До зустрічі, «Дикий хуторе»! До зустрічі, чарівна пані Лесю!”
“Холодний Яр... у тебе завжди так тепло! Гостинно зустрічають, співають, з молитвою згадують героїв усіх часів, танцюють і пригощають, а потім неквапливо проводжають. Щиро дякую за запрошення і щирі зустрічі в рідних місцях”, – написала на своїй фейсбук-сторінці Руслана Лоцман.
Для мене цей день також став особливим. Адже біля дуба Максима Залізняка, одного з найстаріших дерев Європи, мене урочисто прийняли в члени Історичного клубу “Холодний Яр”. Щиро дякую президентові клубу Роману Ковалю за запрошення, а членам клубу – Лесі Островській і Валерію Мартишку за рекомендації і напутні слова до майбутньої співпраці в межах цього шанованого історичного товариства.

Євген БУКЕТ,
головний редактор газети “Культура і життя”

На світлині – Валерій Мартишко, Леся Островська, Євген Букет, Світлана Мирвода, Володимир Гонський і Тарас Силенко (з бандурою). Холодний Яр, 14 жовтня 2018 р.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ