Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Дякую генпрокуророві, але…


14 грудня 2016 р. Генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив:Найкращий подарунок на день народження. Саме сьогодні виконано зобов’язання, яке я собі встановив у камері Лук’янівської в’язниці, де тримали перед стратою багатьох холодноярців. Тож сьогодні за поданням Київського обласного прокурора суд реабілітував останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру – І. Грисюка-Гайового, М. Куценка, Г. Олійника, І. Мельниченка, П. Олійника, М. Забудського, П. Троценка, П. Савенка, К. Ніколаєнка, Г. Галущенка. Суд встановив, що обвинувачення, яке сформульоване у вироку трибуналу, вказує на те, що холодноярці засуджені за боротьбу, в тому числі і збройну, проти радянської влади, за прагнення створення незалежної Української держави, за участь у збройних загонах УНР та інші дії, які стверджують їх участь у боротьбі за незалежність України. Відтак, керуючись Конституцією і законами Української держави, всі наші герої Холодного Яру – реабілітовані. Тепер гасло холодноярців звучатиме ще впевненіше: “Слава Україні!”
Дякую Генеральному прокуророві України за реабілітацію козаків-повстанців!
Водночас звертаю увагу, що серед названих осіб немає жодного холодноярця. А в повстанні 9 лютого 1923 р. в Лук’янівській в’язниці з названих осіб взяли участь лише троє – Іван Гайовий-Грисюк, Михайло Куценко та Григорій Олійник (усі загинули). Але тривогу викликають не помилки генпрокурора, а його заява про те, що реабілітовано “останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру”.
Тобто всі вже реабілітовані, добру справу зроблено і далі про це можна забути?
Але ж це не так!
Нереабілітованими залишаються ще багато учасників повстання в Лук’янівській в’язниці, серед них і холодноярський отаман Сергій Сергійович Захаров та визначні діячі Визвольного руху з Галичини, які організовували українське підпілля в Києві і на Київщині, – січові стрільці Микола Іванович Опока та Михайло Семенович Турок (статті про них є у Вікіпедії), які загинули поруч із холодноярцями, а також інші особи (всього під час повстання в Лук’янівській в’язниці 9 лютого 1923 р. загинуло 38 осіб).
Нагадую, що 18 жовтня 2016 р. Колегія суддів палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Київської області реабілітувала холодноярських отаманів Ларіона Загороднього, Мефодія Голика-Залізняка, Дениса Гупала, Юрія Дроботківського, козаків Олексія Добровольського, Тимоша Компанійця, Івана Ляшенка, Василя Ткаченка, члена Холодноярського повстанкому Григорія Яковенка і полковника Костянтина Здобудь-Волю (Блоху).
14 грудня 2016 р. реабілітовано  десятьох козаків та отаманів Київщини: Івана Андрійовича Грисюка-Гайового, Михайла Семеновича Куценка, Григорія Андрійовича Олійника, Платона Степановича Олійника, Мирона Кузьмовича Забудського, Петра Павловича Троценка, Петра Тимофійовича Савенка, Калістрата Дмитровича Ніколаєнка (справжнє його прізвище Миколаєнко), Григорія Галущенка та І. Мельниченка (насправді Гната Івановича, псевдо “Твердак”). Цих хлопців засудили 29 січня 1923 року.
У той день Надзвичайна сесія Військового відділу Київського губернського ревтрибуналу (голова Лев Іванов, члени Міхєєнко і Валерій Горожанин, секретар Михайло Фріновський) інкримінувала їм створення “повстанської організації з метою підняття збройного повстання проти Радвлади на користь УНР”. Ревтрибунал визнав усіх винними. Усі обвинувачені були українцями.
Оцих хлопців 14 грудня 2016 р. реабілітовано. Чудова новина! Але чому забули про Трохима Степановича Андраша, Василя Кузьмовича Забудського, Григорія Павловича Ромашка,  засуджених у тій же справі і в той же день – 29 січня 1923 року?
Отже, вельмишановний Юрію Віталійовичу, дякуємо Вам, але закликаємо не припиняти справу, адже десятки тисяч борців за волю України залишаються нереабілітованими. Проконсультуватися можна у працівників Галузевого державного архіву СБУ. Якщо буде потреба, то і я завжди готовий прийти на допомогу.

З повагою
Роман КОВАЛЬ, президент Історичного клубу “Холодний Яр”,
академік Академії наук вищої освіти України (історичне відділення)



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ